Папиломи: същност, диагностика, лечение

Папиломите са доброкачествени образувания по кожата и лигавиците на човешкото тяло, причинени от човешкия папилома вирус (Human papillomavirus, HPV). Вирусът води до анормално разрастване на епителните клетки. Образуванията са различни по форма, размер и местоположение. Повечето са безопасни, но някои от тях носят заплаха от рак.

Какви са разновидностите на папиломите?

HPV има много щамове, които са причина и за появата на различни видове папиломи.

Обикновени вирусни брадавици – надигнати, окръглени, плътни формирования с грапава повърхност, които се появяват по пръстите на ръцете, по китките, лактите, коленете. Брадавиците могат да са с различна големина и пигментация.
Плоски или нишковидни папиломи – миниатюрни образувания с плоска или нишковидна форма, които се появяват по лицето, шията, мишниците, гърдите. Този вид папиломи имат тенденцията да са многобройни.
Брадавици по ходилата и дланите (кокоши трън) – когато са на стъпалото, често са плоски, растат навътре и нерядко може да предизвикват болка.
Кондиломи (полови брадавици) – единични или многобройни брадавици по лигавицата на половите органи и устата както при мъжа, така и при жената. Оставени без лечение, могат да нарастват чувствително. Причиняват се от високорискови щамове на HPV и носят опасност от развитие на рак на шийката на матката при жените.
Какъв е механизмът на заразяване с човешки папилома вирус (HPV)?

Заразяването с HPV може да стане при докосване на здрава кожа от заразена, при сексуален контакт, при използване на чужди вещи за лична хигиена (особено на обществени места – басейни, плажове). Папиломите се появяват обикновено на места, които често се нараняват. Всяка драскотина и микротравма по кожата и лигавиците са условие за развитие на HPV. Например, вирусните брадавици са много обичайни за зоните, които хората бръснат. Вирусът може да бъде предаден от човек на човек. Всеки може да разнесе заразата от едно на друго място по тялото си.

Човешкият папилома вирус може дълго време да съществува в латентна форма – възможно е да минат месеци след заразяването преди да се появи папилома. Съществуват редица фактори, които могат да го активизират. Сред тях са отслабване на имунната защита на организма, тежко протичащи простудни заболявания, хормонални промени, стрес.

Как да се предпазим от папиломи?

Профилактиката на папиломите изисква укрепване на имунитета, здравословен начин на живот, спазване на добра лична хигиена, постоянен сексуален партньор и ваксинация. За да се предпазим от разпространение на папиломите, дерматолозите съветват да не се откъсват и разраняват вирусните брадавици. Да не се докосват папиломите на други хора, да се използват персонални вещи за лична хигиена (хавлиени кърпи, прибори за нокти, самобръсначки). Лекувайте хиперхидрозата (прекомерното потене), тъй като влажната кожа предразполага развитието на HPV.

Как се отстраняват папиломите?

Диагностиката и лечението на папиломите трябва да става своевременно, тъй като заради вирусната си генеза, те често се разпространяват, могат да заразят и останалите. Много хора смятат, че могат да се излекуват от брадавиците с народни средства. Тъй като папиломите могат да изчезнат без лечение, трудно е да се каже дали това помага. Проблемът при самолечението е, че е възможно да се допусне грешка, тъй като някои ракови образувания приличат на папиломи. На второ място, при самолечение можем да ги разнесем по здрави части на кожата си. Дерматологът трябва да бъде потърсен за лечение, ако папиломите са на лицето или на половите органи, ако вирусните брадавици са много, ако сърбят, болят и кървят. Ако имате диабет, не се опитвайте да се самолекувате.

Изборът на лечение за премахване на папиломите зависи от вида на образуванието, неговото местоположение, здравето и възрастта на пациента. След обстоен преглед дерматолозите в клиника DERMAPLUS ще ви препоръчат и извършат най-подходящия начин за премахване на папиломите. Опциите са няколко:

хирургична ексцизия – цялостно отстраняване на образуванието, при което се засяга и малка част от околната тъкан. Процедурата е сравнително лесна и безболезнена. Подходяща е за единични образувания.
лазерно третиране – терапията е щадяща за кожата и гарантира бързо възстановяване. Осъществява се с местна упойка и е безболезнено.
електрокоагулация – използва се електрически ток, концентриран в мястото на кожния израстък. В резултат на това тъканта се умъртвява и несъвършенството изчезва.
криотерапия или химическа деструкция – локално приложение на течен азот, който разрушава патологичната тъкан чрез замразяване или химическа некроза на засегнатата тъкан.